Tosca den 6/10-2024

Med Tosca vendte Giacomo Puccini tilbage til den reneste tragedie, med fokus på den voldsomme og tragiske undergang for de tre hovedpersoner. Tosca er en meget fokuseret opera, koncentreret omkring de komplekse og fuldt udviklede psykologiske prøvelser for de tre hovedpersoner. Puccini har kunstfærdigt udformet den jalousi, ængstelse og fortvivlelse der opstår i den fortryllende Floria Tosca.

Instruktør Hugo de Ana mesterlige udnyttelse af amfiteatrets ekstremt store volume ved at placere enorme elementer på scenen, der tager sit afsæt i eller er lånt fra handlingens univers, gør operaen til et "skuespil af monumental overflod". Større TOSCA findes ikke.

Det er den bulgarske verdenssopran Sonya Yoncheva "en af tidens bedste syngende Tosca'er" og Vittorio Grigòlo "den mest italienske Cavaradossi", som sammen med Roman Burdenkos Scarpia, skaber det intense drama, dirigeret af Francesco Ivan Ciampa.

Længde:02:14

Macbeth fra Salzburg Festiv 2023 den 11/11-2024


Macbeth lytter til de mystiske hekse, der forudsiger at han bliver konge i Skotland. Da han fortæller sin hustru om dette, overtaler hun ham til at myrde den nuværende konge og tage hans plads. Heksenes forudsigelser fører Macbeth til at behandle sine venner og rivaler med brutalitet og mord, indtil han alene og rasende står over for den endelige kamp og omkommer. Handlingen er her ført frem til 1920-1930'erne. Den oprindelige handling foregår i Skotland 1040.

Dirigeret af Philippe Jordan med stjernesopranen Asmik Grigorian som Lady Macbeth og Vladislav Sulimsky som Macbeth.

Macbeth er et par, som naturen eller skæbnen har nægtet afkom. Mens Macbeth ubønhørligt bringer død, nægtes han chancen for at skænke liv. Og i dette tilfælde betyder ikke at skænke liv at være opmærksom på sin egen nærhed til døden. På vejen til ødelæggelse og vanvid, som parret gradvist bliver ofre for, binder deres fælles ensomhed dem sammen, inden den skiller dem ad - før de begge dør alene med blodplettet sjæl. Men inden dette forsegler de en pagt af kærlighed og had, som takket være Shakespeare og Verdi gør dem til et af de mest fascinerende og frygtindgydende par inden for litteratur og operahistorie.

Længde:02:45

Operakino 24/25 - Nøddeknækkeren fra New York 2011 vises den 8/12-2024


George Balanchines Nøddeknækkeren er opført i Nye York hvert år siden 1954. Denne fremragende version af den elskede familie-klassiker er uden tvivl den flotteste og mest betagende ballet oplevelse, man kan ønske sig.

Oplev New York City Ballets legendariske og i generationer elskede ikoniske klassiker, NØDDEKNÆKKEREN, på det store lærred. I George Balanchines Nøddeknækkeren forvandles Tchaikovskys elskede melodier til en vidunderlig magisk verden, hvor den spirende kærlighed slås mod drilske mus, der belejrer en bataljon af legetøjssoldater, og en snestorm på scenen fører handlingen frem til et fortryllet slikland. Balanchines forbløffende koreografi stråler i overrumplende flotte kulisser, overvældende kostumer og enestående visuelle effekter, herunder det et tons tunge juletræ, der vokser til forbløffende 12 meter i højden. Forestillingens store finale involverer en million watt lys, der sender publikum ud med julelys i øjnene.

Produktionen omfatter hele kompagniets liste på mere end 150 dansere og musikere, samt mere end 125 børn, i flere skiftende rollebesætninger, fra School of American Ballet, den officielle skole for New York City Ballet.

Komponist: Pjotr Iljitsj Tjajkovskij - Dirigent: Fayçal Karoui - New York City Ballet Orchestra.
Kunstnere: Megan Fairchild, Joaquin De Luz, Ashley Bouder, New York City Ballet.

New York City Ballets elskede produktion er blevet opført i New York City hvert år siden premieren i 1954, og ses hvert år live af mere end 100.000 mennesker på New Yorks Lincoln Center.

Længde:01:40

Operakino 24/25 - La traviata fra Metropolita 1981 vises 23/2-2025

Den anerkendte film- og sceneinstruktør Franco Zeffirelli sparede ingen omkostninger for at gengive de overdådige rammer for Violetta Valérys lykke og undergang. Dette er en af de flotteste, smukkeste og bedste udgaver af den udødelige La Traviata nogensinde.
Produktionens enestående musikalske kvalitet er garanteret ved nogle af verdens førende musikere: New Yorks Metropolitan Opera Orchestra, dirigenten James Levine og sangerne Teresa Stratas og Placido Domingo. Som Violetta finder Teresa Stratas den rette balance mellem følelsesmæssigt sensuelle storhed og fysisk svaghed. Og med sin smeltende lyriske stemme og magnetiske scenetilstedeværelse legemliggør Placido Domingo Alfredo Germont med en sjældent set lidenskab.

La traviata (en der er på afveje) har lige siden premieren 1853 været blandt de 3 mest opførte operaer i verden. I det meste af 1800-tallet blev der spillet med 1700-talskostumer.

I februar 1852 så Verdi skuespillet "La Dame aux camélias" i Paris af Dumas den Yngre, der havde brugt sin egen bog fra 1848 som forlæg. Marie Duplessis (billedet til venstre) som Dumas havde haft en affære med, danner baggrund for hans historie. Hun døde af tuberkulose, 23 år gammel. Deres grave, der ligger i nærheden af hinanden, er stadig et valfartssted for unge elskende. Verdi blev grebet af historien og ville komponere en opera over emnet. Han satte hurtigt libretisten Francesco M. Piave til at lave en libretto, som han selv var dybt involveret i.

Længde:01:46

Operakino 24/25 - Jægerbruden fra Bregenz 2024 vises 30/3-2025


Jægerbruden er et romantisk mesterværk af Carl Maria von Weber, der bygger på et sagn fra de store tyske skove om ondskab, kærlighedens styrke og det godes magt.
For at kunne gifte sig med sin elskede Agathe sælger jægeren Max sin sjæl for syv magiske geværkugler. Seks af kuglerne vil ramme ethvert mål, Max ønsker. Den syvende kugle derimod er han ikke selv herre over.

Dirigenten Enrique Mazzola har den musikalske ledelse og Philipp Stölzl instruerer. Han er også ansvarlig for scenografi og lysdesign. Med Nikola Hillebrand som Agathe og Mauro Peter som Max. For første gang vil der ikke være voldgrav mellem søscenen og tilskuertribunen. Dette åbner op for en helt ny måde at opleve Bodensøen på.
En enestående oplevelse fra den enorme og berømte scene i Bregenz, som igen i 2024 giver tilskuerne en overvældende visuel- og musikalsk oplevelse.
"Ramt målet," skrev Carl Maria von Weber jublende til sin librettist Friedrich Kind efter premieren på deres fælles opera Der Freischütz (Jægerbruden), der med sin følelsesladede og gribende musik snart skulle blive indbegrebet af tysk romantisk opera.

Længde:02:05

Operakino 24/25 - Ballet: Trold kan tæmmes 2022 vises den 27/4-2025

 
Med munter og iørefaldende musik af Kurt-Heinz Stolze efter inspiration af Domenico Scarlatti og med farverige kostumer samt en charmerende opsætning af Elisabeth Dalton, fremkalder The Taming of the Shrew (Trold kan tæmmes) indtryk af Italiens solbeskinnede gader og haver.
Den perfekte ballet for hele familien, danset af Stuttgart Balletten.
Korografen John Crankos The Taming of the Shrew er en af de største balletkomedier i det 20. århundrede. Frit efter William Shakespeares verdensberømte skuespil levendegør Cranko historien om den spidsfindige Katherina, som ingen vil giftes med, og den kække og kloge Petruchio, der gør hende til sin kone og "tæmmer" hende.


Dirgent Wolfgang Heinz - Staatsorchester Stuttgart.
Kunstnere: Elisa Badenes, Jason Reilly, Martí Fernández Paixà, Veronika Verterich, Fabio Adorisio, Alessandro Giaquinto, Stuttgart Ballet

Anmeldelser: "Dette er i verdensklasse og Crankos tilpasning af Shakespeares komedie er en kunstnerisk perle."

Længde:02:03